Category Archives: Инспирација

Незапирлива – Росица Мршиќ

Оваа колекција на дизајнерски ташни е безвременска, не е сезонска, не е брза мода... Создадена [...]

Незапирливи

Една од најголемите поддржувачи на мојата работа и на Еснаф е Г-ѓа Biliana Angelova – [...]

Среќни клиенти

Среќа е кога задоволни клиенти повторно се враќаат во Еснаф . Внатрешната и надворешната убавина [...]

Мариа и The Countryside

@dibiaggiony, или Wonder Woman – жена која прави позитивни промени, со позитивен импакт на животот [...]

Благодарност за EYS Magazine

Огромна чест за мене е поддршката од Јасмина Сидеровски која минатата година направи интервју за [...]

Незапирлива иницијатива

Се сеќавате на иницијативата Незапирлива која се случи лани? Започна со еден телефонски разговор со [...]

Магична кутија ,,Отвори за среќа”

Кој вели дека среќа не може да се подари!? Ние во Еснаф решивме практично да [...]

Дознај повеќе за бакар

Изработките од бакар припаѓаат во групата на Казанџискиот занает, кој во Македонија датира околу пет [...]

Дали знаеш дека…

Макрамето претставува форма на текстил произведен со употреба на техники на плетење (наместо ткаење или [...]

Дознај повеќе за монистрата

Монистрата претставува мал украсен предмет, кој може да биде изработен од стакло, дрво, школка, бисери, [...]

Неколку важни информации што треба да ги знаеш за нас

1. Во Еснаф продавничката се достапни производи позади кои стојат вистински луѓе, креатори, секој еден [...]

ДАЛИ ЗНАЕШ ДЕКА…

Филигранот со срма е специфичен вид на филигранска уметност препознатлив само за Македонија и слободно [...]

ДАЛИ ЗНАЕШ ДЕКА…

Поради својата уникатност и комплексност техниката филигран може да се нарече и кралица на техниките [...]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ ЗА ФИЛИГРАН ОД СРМА

Филигранот со срма е специфичен вид на филигранска уметност препознатлив само за Македонија и слободно [...]

Дали знаеш за потеклото на производите?

Кога продавниците нудат и до 70% попуст, тие имаат профит и тогаш... [...]

ДАЛИ ЗНАЕШ ДЕКА…

Во минатото месингот бил многу популарен и ценет метал. Неговата вредност ја надминувала и вредноста [...]

ДАЛИ ЗНАЕШ ДЕКА…

За да се сошие машински одредена изработка, потребни се 34 секунди. Но, доколку се шие [...]

ДАЛИ ЗНАЕШ ДЕКА…

Во минатото бакарот исклучиво се користел за изработка на украси и декорации за домот. Бакарот [...]

ШТО КАЖА ЗА ЕСНАФ ПРВАТА ДАМА – ЕЛИЗАБЕТА ЃОРГИЕВСКА

Прекрасна иницијатива се надевам ќе следи огромен успех, со оглед на трудот и инспирацијата која [...]

ШТО КАЖА ЗА ЕСНАФ БИЛЈАНА АНГЕЛОВА – СОПРУГА НА БУГАРСКИОТ АМБАСАДОР

Уметноста е љубов, Еснаф вие ширите љубов!       [...]

ЗА ЕСНАФ КАЖАА…

Вие сте чуство на ентузијазам, љубов и позитивност.     Вистинска среќа е чувството кога [...]

ЗА ЕСНАФ КАЖАА…

Првата страна на најубавите еснафски муабети нека биде исполнета со многу позитивност и креативност.   [...]

ЗА ЕСНАФ КАЖАА…

Wild lemon wishes all of you a good luck and keeps his finger crossesfor the [...]

ЗА ЕСНАФ КАЖАА…

Let the world know about this place! Thanks to Izabela we keep the handmade and [...]

НЕЗАПИРЛИВА

Незапирлива. Жена која се соочува со разни препреки и предизвици, но, сепак продолжува. Не запира. [...]

НАШАТА БЕТИ – НЕЗАПИРЛИВА

Незапирлива – како започна… Со тетка Мира (мајка и на Бети) се слушаме повремено. Ми [...]

Тамара Котевска – Незапирлива

Иницијатива со која жени двигатели поддржуваат креативни жени кои имаат предизвици во нивното секојдневие. Тамара [...]

Првата дама во посета на Еснаф – Незапирлива

Денес во посета на Еснаф беше првата дама, Г-ѓа Елизабета Ѓорѓиевска. Ви благодариме од срце [...]

Незапирлива

Незапирлива. Жена која се соочува со разни препреки и предизвици, но, сепак продолжува. Не запира. [...]

Што значи “РАЧНО ИЗРАБОТЕНО” ?

РАЧНО ИЗРАБОТЕНО е соодветен опис со кој совршено се нагласува квалитетот и уникатноста на производот. [...]

КРЕАТИВНОСТ И КРЕАТИВНА МОЌ

Зборот креативност потекнува од латинскиот збор термин ’creo’ и значи создавање, творење, да се создаде [...]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ ЗА ЕПОКСИДНА СМОЛА

Епоксидна смола е синтетичка смола која што може да се користи за многу различни намени. [...]

ФИЛЦ

Филцот е еден од најстарите материјали кој е познат на човекот. Станува збор за  неткаен [...]

УМЕТНОСТ ОД ЖИЦА ( НАКИТ ОД ЖИЦА ) WIRE WRAPPING

Накитот од жица е многу повеќе од обичен моден додаток, тоа е древна уметност која [...]

ШТО СЕ СЛУЧУВА КОГА КУПУВАТЕ РАЧНА ИЗРАБОТКА ОД ЕСНАФ?

Дали знаете дека со купувањето на изработка од нашето мало креативно катче предизвикувате лавина од [...]

Што да купиш во Скопје

Кога си во Рим однесувај се како римјанин. Кога си во Македонија купувај македонски производи. [...]

ВЕЗЕЊЕ

Во минатото везот претставувал главен украс, особено ксј женските кошули, марами, но и на многу [...]

ПЛЕТЕЊЕ

Дали сте знаеле дека пред еден милениум во Египет носеле плетени чорапи и дека на [...]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ ЗА ФИЛИГРАНСКИОТ НАКИТ

Креативноста на македонскиот народ е особено изразена во техниката Филигран од која произлегле најубавите парчиња [...]

РЕЗБА

Резбата зазема посебно место како значајна уметничка гранка со вековна традиција. За жал, поради трошноста [...]

ЗОШТО ДА ГО ОДБЕРЕТЕ ЕСНАФ?

Со денешното брзо темпо на живеење, принудени сме да донесуваме брзи одлуки кога купуваме и [...]

ДЕКУПАЖ

Зборот декупаж доаѓа од францускиот збор decoupage, односно decouper, што значи „сече или да исече“. [...]

Која е вашата прва помисла кога некој ќе каже РАЧНА ИЗРАБОТКА?

„Рачна изработка“ е еден од најефикасните опишувачи кои помагаат да се нагласи квалитетот и уникатноста [...]

Што е СОЦИЈАЛНО ПРЕТПРИЈАТИЕ?

Што е СОЦИЈАЛНО ПРЕТПРИЈАТИЕ? Социјалното претпријатие е модел на бизнис кој што има социјална цел. [...]

Рачна изработка

„Рачна изработка“ е еден од најефикасните опишувачи кои помагаат да се нагласи квалитетот и уникатноста [...]

Интервју за Слободен Печат

Свеста за купување рачни изработки секојдневно се зголемува, а тоа особено се забележува кај младите [...]

Креативна Македонија

When is the time when you are the most creative? When do you get your [...]

Базар

[...]

Патување

The begining! [...]

Интервју за Fashionel.mk

РАКОТВОРКА И ОСНОВАЧ НА „ЕСНАФ” „Еснаф“: Во свет на евтино масовно производство, предизвик е да [...]

Интервју за Лице в Лице

Еснафски одговор на консумеризмот и нееднаквоста. Новото социјално претпријатие е интернет платформа за промоција на [...]