Tag Archives: Креативна Македонија

ШТО СЕ СЛУЧУВА КОГА КУПУВАТЕ РАЧНА ИЗРАБОТКА ОД ЕСНАФ?

Дали знаете дека со купувањето на изработка од нашето мало креативно катче предизвикувате лавина од [...]

ВЕЗЕЊЕ

Во минатото везот претставувал главен украс, особено ксј женските кошули, марами, но и на многу [...]

ПЛЕТЕЊЕ

Дали сте знаеле дека пред еден милениум во Египет носеле плетени чорапи и дека на [...]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ ЗА ФИЛИГРАНСКИОТ НАКИТ

Креативноста на македонскиот народ е особено изразена во техниката Филигран од која произлегле најубавите парчиња [...]

РЕЗБА

Резбата зазема посебно место како значајна уметничка гранка со вековна традиција. За жал, поради трошноста [...]

ДЕКУПАЖ

Зборот декупаж доаѓа од францускиот збор decoupage, односно decouper, што значи „сече или да исече“. [...]

Патување

The begining! [...]