Прикажан е еден резултат

Филигранот со срма е специфичен вид на филигранска уметност препознатлив само за Македонија и слободно може да се каже дека е уникатен. За разлика од традиционалниот филигран, каде во изработката се користат сребрени нишки, овде се употребува срмен конец. Мотивите се најразлични и повеќето произлегуваат од богатата историја, култура и традиција на македонскиот народ.