Што е тоа што го привлекува вашето внимание кога ќе видите рачно изработен накит?

Личната поврзаност на занаетчијата и љубовта кон неговиот занает ги трансформира обичните предмети во ремек-дела на накит. Сепак, повеќето луѓе не ја разбираат вистинската вредност на рачно изработениот накит во споредба со масовно произведени парчиња. Постојат многу причини зошто рачно изработениот накит е позначен отколку парчиња што се произведуваат во масовни количини. 9 причини зошто рачно изработениот накит е подобар избор:
1.Поддржувате вистински луѓе Тешко е да се знае точно каде одат вашите пари кога купувате од голема корпорација. Инвестирање во рачно изработен накит значи дека добивате врска со уметникот. Без разлика дали гo познавате лично или само така се чувствувате откако ја видовте неговата уникатна приказна, но можете да бидете сигурни дека вашата набавка поддржува вистинска личност.
2. Приказна зад секое парче
Кога носите рачно изработен накит, вие сте дел од приказната што занаетчијата ја раскажува преку својата работа. Секој уметник има единствена причина за дизајнирање накит. Нивните дизајни испраќаат порака и само вие го знаете нејзиното вистинското значење и ја чувствувате таа врска помеѓу вас и личноста што ја создала.
3. Не е вклучена машинерија за масовно производство
По дефиниција, рачно изработен накит е буквално тој направен од „рацете“ на занаетчијата или производителот. Парчињата се залемени, исечени, врежани и обликувани без употреба на машини за производство. Една машина може да изработи стотици парчиња на час, додека поединецот може да направи само одредена количина. Зошто е ова важно? Рачно изработениот накит има далеку помала веројатност да има недостатоци и несовршености отколку нешто направено во големи количини.
4. Вредноста на времето
Како што претходно споменавме, бидејќи нема вклучени машини, потребно е многу време за да се произведе само едно парче. Нашите изработувачи ни споделија дека често поминуваат часови дизајнирајќи едно парче накит за клиент. Штом дизајнот е завршен, процесот може да потрае до неколку недели за да се направи. Тоа е многу посветеност, грижа и внимание.
5. Ексклузивност
Рачно изработениот накит е поинаков. Занаетчиите можат да создадат само ограничен број парчиња во нивната кариера. Да поседувате парче рачно изработен накит значи дека веројатно имате ограничено издание што ви дава чувство на ексклузивност.
6. Материјали
Материјалите вклучени во рачно изработено парче се со проверен квалитет. Но, во масовното производство тешко е да се регулира па дури и точно да се знае кои легури се користат во фабриките.
7. Квалитет
Производството од помал обем е секогаш со повисок квалитет, бидејќи способноста да се следи и контролира процесот од почеток до крај е својствена за процесот на изработка. Производителите и занаетчиите се исклучително горди на својата работа и тие нема да дозволат нешто со инфериорен квалитет да го напушти нивното студио.
8.Направено со љубов
Занаетчиите и производителите вметнуваат љубов и енергија во секое дело. Заедно со дополнителната вредност својствена за рачно изработениот накит, купувате и вистински уникатен производ што ги помага и поддржува заедниците.
9. Секогаш уникатни
Рачно изработените парчиња се секогаш уникатни на свој начин. Дури и ако рачно изработената креација е дел од некое издание, најверојатно нема да сретнете некој што носи исто парче накит како вас. Вие сте единствената личност со тоа специфично парче накит што кажува многу. Тоа е само за вас.. 💛💚