fbpx

Дали знаеш дека…

Макрамето претставува форма на текстил произведен со употреба на техники на плетење (наместо ткаење или плетење).

Оваа техника припаѓа во групата на плетечкиот занает и го претставува креативниот дел на истиот. Материјалите што се користат во макраме- техниката вклучуваат жици направени од памук канап, лен, коноп, јута, кожа или предиво. Од макраме може да се изработат најразновидни и колоритни чанти, украси, крпи,пешкири и итн.

Постојат повеќе толкувања за потеклото на оваа техника:

– Една од нив вели дека терминот Макраме потекнува од арапскиот збор “migramah” кој датира од 13ти век. Неговото значење е „раб“ односно шарениот крај на марамите со кои ги прекривале камилите за јавање.

-Друга вели дека доаѓа од Турската макрама, со значење на пешкир или крпа.

– Трето толкување вели дека шпанскиот збор macramé е изведен од арапскиот miqramah, за кој се верува дека значи  шарена крпа, украсен раб или везен превез.

 

Разгледај повеќе макраме изработки

МАКРАМЕ ОГЛЕДАЛО

ДЕКОРАТИВНА БЕЛА МАКРАМЕ ЗАВЕСА

МАКРАМЕ ПОДМЕТАЧИ СЕТ ОД 5