fbpx

СЛИКАЊЕ СО РАПИТОГРАФ

„Рапитограф“ е заштитено име за еден вид техничко пенкало. Термините „техничко пенкало“, „пенкало за цртање“ и „техничко пенкало за цртање“ често се користат наизменично и немаат прецизни дефиниции. Техничко пенкало за цртање е секое пенкало со врв на игла, кое е погодно за цртање по ивица, прави прецизни, конзистентни ознаки и има целосно водоотпорно мастило. Технички пенкала за цртање се дизајнирани да бидат совршена алатка. На инженерите, архитектите им требаат совршено прави, темни линии кои се со иста ширина секој пат за да цртаат шеми и други технички цртежи со рака. Иако првично беа наменети за техничка употреба, прецизноста, квалитетот и сигурноста на овие пенкала ги направија омилени и кај уметниците.